Uitgestrekt op een ligstoel las ik over de nieuwste mode; ik merkte op dat die ook twintig jaar geleden nieuw was. Ik liet me informeren over de meest uiteenlopende relatieproblemen, en vernam dat mannen vaker spijt hebben van hun carrière en vrouwen van hun relatie, maar dat het omgekeerde evengoed gebeurt. Ook werd in een lang en goed geschreven artikel uitgelegd dat ontlezing een gevaar is waarmee de hedendaagse, culturele mens absoluut rekening moet houden. In onze wereld wordt, zo stond er weinig verrassend, almaar minder gelezen; en àls er gelezen wordt, is dat almaar meer hetzelfde. Bestsellercultuur. (een stelling die rondom het zwembad bewezen werd: ik spotte Stieg Larsson meerdere malen, Nicci French en Karin Slaughter moesten qua aanwezigheid evenmin klagen, net als Hoesseini – mezelf zag ik in boekvorm helaas geen enkele keer!) Verder wekten de magazines, ondanks de heerlijke rietsuiker in mijn mojito, de indruk dat een gemiddeld Westers mensenleven gerust als een aaneenschakeling van diëten kan worden samengevat. Geen enkel blad had het niet over de troef van een slanke lijn.

Is het zomer, dan moet er aan de zwembanden worden gewerkt. Is het winter, dan moet er aan de zwembanden worden gewerkt. Herfst en lente: zelfde liedje – calorieën tellen, het aantal dat je inneemt, het aantal dat je verbrandt, het aantal dat zich in de plooien van je lichaam nestelt. Man en/of vrouw maakt in dit domein nog amper verschil. Zo, bladerend, lezend en om me heen kijkend, kwam ik plots op een lumineus idee. Het is goed mogelijk dat de mojito een bijrolletje speelt in mijn geniale vondst. En je hoort me niet ontkennen dat het heerlijke zomerweer en de zonnebadende lijven misschien voor enige opwinding in mijn brein hebben gezorgd. In elk geval zag ik daar dé ultieme oplossing voor de bedreiging die ontlezing heet. Ik bedacht de reclameslogan die met de dreigende ontlezing voorgoed korte metten zou maken.

‘VAN LEZEN WORD JE SLANK’.

In een wereld waarin iedereen slank wil worden, moet dit idee de boekenverkoop wel de hoogte in jagen. En in een wereld waarin Unilever mag zeggen dat Blue Band Wit brood al het goede van volkorenbrood bevat, kan de eventuele misleiding van de boodschap, geen probleem stellen.
Toch?