Marseille, de poort naar de Provence, is Frankrijks oudste stad, al wordt ze vaak vooral de gevaarlijkste genoemd. Lieflijk zal dit oord aan de zee nooit worden. Maar dat van chaotisch, hitsig, dwars en complex Marseille veel energie uitgaat, voel je meteen. En nu is de stad ook nog eens Europese Culturele Hoofdstad.

Dag 1

16 UUR

Pittige facelift

Bijna iedereen die met de comfortabele TGV van Brussel naar het zuiden reist, stapt af in Avignon of Aix-en-Provence. De gemiddelde toerist in Zuid-Frankrijk is bang voor de drukke, internationale havenstad Marseille, even verderop. Jammer.

Quand ça bouille, ça baisse, zegt men in Marseille, waar bouillabaisse – aanvankelijk eensoep voor arme mensen en vooral bereid met afval van vissen – hét signatuurgerecht is. Als de pot met de overbekende vissoep overkookt, draait men de gaspit een standje lager. Dezereflex werd de jongste decennia ook door de politieke chefs overgenomen: die proberen vooral het gepruttel van de kosmopolitischesmeltkroes te temperen. De verpaupering van de stad werd grondig aangepakt. Er wordt geïnvesteerd in werkgelegenheid. Grote architectuur- en cultuurprojecten zorgen voor nieuwe energie en een dynamische

Klik enlarge om te vergroten