
Uit ervaring weet ik dat er zich heel nu en dan in een mensenleven uitzonderlijke, zelfs ronduit wonderbaarlijke vriendschappen kunnen ontwikkelen. Connecties waarbij in de maatschappelijke realiteit, tussen die personen, een water blijkt te liggen dat omwille van sociale wetten en gewoontes als heel moeilijk, zoniet onmogelijk te overbruggen wordt ervaren.
Margot vond de taal om een dergelijk – persoonlijk – verh …more

Intrigerend.

Zes jaar werkte ze bij het gezin Schneider, waar ze instond voor het begeleiden en bijwerken van de vier kinderen Simon; Jakov; Elzira en Sara in hun schooltaken.
Het was vooral met Jakov en met Elzira dat Margot zich bezighield en heel veel tijd met hen doorbracht en diepgaande gesprekken heeft gevoerd.
Margot Vanderstraeten heeft een zeer heldere, vlotte schrijfstijl. Haar ervaringen sc …more



Waar zijn, bij ons allemaal, respect en voorzichtigheid gebleven? Niet om te verdrinken in taboe, maar om nieuwsgierigheid en begrijpen een kans te geven?
Beste auteur (respect), beste mevrouw Vanderstraeten (voorzichtigheid), beste Margot,
Bedankt om heel even in een deel van je leven te mogen binnenkijken en vol kinderlijke nieuwsgierigheid hierdoor een glimp van de joodse ziel te kunnen opsnuiven en leren b …more

Vanderstraeten giet ongelooflijk knap haar belevenissen in een soort faction en geeft daarin ongeremd lucht aan haar verwondering, ongeloof, woede en toenemend begrip voor de leefwijze van deze ‘modern’-orthodoxe familie, een gemeenschap die erg gesloten leeft en waar we bitter weinig van afweten. Mazzel tov is een goed geschreven, knap opgebouwd boek met zicht op de onbekende wereld van de ander, die vlakbij of in jouw eigen huis woont.
André Oyen
http://ansiel.cinebelblogs.be/archive/2017/07/05/margot-vanderstraeten-mazzel-tov-56571.html#more


Een kijkje in een wereld die voor velen onbekend is
De schrijfster en journaliste Margot Vanderstraeten begeleidt zes jaar lang de vier kinderen van de familie Schneiders (fictieve naam) bij hun huiswerk. In de gesloten joods-orthodoxe wereld van dit Antwerpse gezin is zij niet de eerste keus als zij solliciteert als werkstudente. Velen zijn haar voorgegaan en allen haakten al snel af. Uiteindelijk is het de beurt aan Margot om te proberen zich…
Een mustread
Mazzel tov biedt een integer, respectvol,indringend en uniek inkijkje in de onbekende wereld van de ander, die toch zo nabij is.Margot beschrijft op een prachtige manier haar 6 jaar als werkstudente bij een orthodox Joodse familie. De verschillende levensstijlen komen op een fijne manier aan bod.
Leven en werk van een orthodox-joodse familie versus een Westerse levenstijl!
In Mazzel tov beschrijft Margot Vanderstraeten haar ervaringen als jobstudente bij een orthodox-joodse familie. Zes jaar werkte ze bij het gezin Schneider, waar ze instond voor het begeleiden en bijwerken van de vier kinderen Simon; Jakov; Elzira en Sara in hun schooltaken. Het was vooral met Jakov…
Het boek net uit. Ook ik vond het zeer goed geschreven en ga volledig mee in jouw mooie recensie.Ik ben al altijd geintresseerd geweest in het jodendom, deed zelfs een tijdje een zelfstudie. Hun rituelen, gebruiken, voedselwetten etc. Ik dacht altijd de” onderdrukten” en dat was ook zo. Na het boek nu te hebben gelezen rijzen bij mij nu ook toch enkele vragen aangegeven door Margot. En heb ik derhalve wat vragen, dus wat denkwerk. Wel fijn een boek die je efkes tot nadenken zet. “De uitverkorenen? “..de onderdrukten”? Ik kom er wel uit.
Een integer kijkje in de orthodox Joodse cultuur
In Mazzel Tov beschrijft Margot Vanderstraeten haar tijd bij de orthodoxe Joodse familie Schneider in Antwerpen. Als werkstudente kwam ze daar zes jaar lang wekelijks in huis om de vier kinderen bijles te geven. Met de jongste en de oudste had ze niet veel te doen, maar met de Jongen Yakov en het…