‘Alles is surrogaat’

Twee jaar geleden werd Paul Koeck door brandweerlieden van de eerste verdieping van zijn woning op een brancard naar buiten getild. De beroerte die hem in een diepe coma deed verzinken, houdt hem ook vandaag nog in de greep. 'Ik weet niet eens of ik helder genoeg ben...

Het drama van Demmin – collectieve zelfmoord na dood Hitler

Op 1 mei 1945, één dag nadat Hilter zich een kogel door de kop joeg,  brengen in de Oost-Duitse stad Demmin honderden moeders hun kinderen om. Nadien slaan ze de hand aan zichzelf. Het wordt de grootste collectieve zelfmoord van Duitsland. ‘Ik wil er niet over praten’, zegt een van de weinige getuigen van toen.  ‘We moeten erover praten’, zegt een andere.

Margot Vanderstraeten interviewt: gevangenisdirecteur Hans Claus

De zaak van Frank Van den Bleeken, de recidiverende zedendelinquent die zondag zijn zelfgevraagde dood dan toch niet al krijgen, legt het zoveelste probleem van ons gedateerde gevangenissysteem bloot. ‘Het is tijd voor een geheel nieuwe aanpak. En we moeten elkaar dringend beter verzorgen’, zegt Hans Claus, gevangenisdirecteur en mensenrechtenactivist.

Margot Vanderstraeten interviewt: primatoloog Frans de Waal

‘Niet het aantal ruzies en de heftigheid van geschillen is doorslaggevend. Wel de vaardigheid om te verzoenen.’ Vooraanstaand primatoloog Frans de Waal weet alles over apen en hun vergevingsgezindheid. Hij heeft dus ook een tamelijk goed idee van de menselijke mechanismen om vrede te sluiten.

Kranten staan doorgaans vol conflict. Toch verlangen mensen naar verzoening. Alleen verkoopt verzoening niet. Dat is een conflict op zich.

Natuurlijk hebben mensen behoefte aan goed nieuws. Maar goed nieuws is minder spannend.

Margot Vanderstraeten interviewt: Cecilia Bartoli

Soms denk ik: waarom gaan mensen keer op keer naar de opera. Ze kennen het hele liefdesverhaal van la Traviata allang vanbuiten. Ze weten wat er zal gebeuren. En toch huilen ze, net als ik, telkens opnieuw met het lot van Violetta. Muziek is een mirakel. En mensen hebben dat mirakel nodig.’ In gesprek met Cecilia Bartoli: een wonder op zichzelf.

Margot Vanderstraeten interviewt: Jeroen Brouwers

Mijn taal is van mij, ze is mijn huis

‘Jaren geleden woonde ik in een verwaarloosd huis in het hart van een dennenbos, omringd door stilte die grensde aan absoluutheid, – de stilte die klinkt nadat een revolverschot is afgegaan.’

Het is moeilijk om, bij het betreden van Brouwers afgelegen stulp in Zutendaal, niet te denken aan deze openingszin van De Zondvloed, Brouwers magnum opus dat in 1988 verscheen, en waarvan hij, tijdens dit interview, zal zeggen dat het de beste roman uit zijn oeuvre is.

De schrijver, met een karakter dat minstens even weerbarstig is als zijn wenkbrauwen, schreef deze eerste zin – en de hele roman – toen hij in de Nederlandse Achterhoek woonde. ‘Maar dat paradijs uit De Zondvloed bestaat echt. Het was Huize Krekelbos in de Kempen nabij Rijmenam, waar ik me in de jaren zeventig heb teruggetrokken.’

Margot Vanderstraeten interviewt: Amerikaans sociologe Saskia Sassen

We zijn de ongelijkheid voorbij

‘Zal ik eens iets zeggen? Thomas Piketty is een godsgeschenk voor de linkse economen van de States. En ook voor mij, ja. Ik vind zijn werk schitterend. En ik heb zijn Capital in the Twenty-First Century gelezen, in tegenstelling tot al diegenen die met deze 700 pagina’s dwepen, maar geen idee hebben van hun inhoud.’  De Amerikaanse Saskia Sassen, een van ’s werelds invloedrijkste sociologen, over het einde van het moderne kapitalisme, de onderschatting van kinderen en het begin van Piketty.

Margot Vanderstraeten interviewt: Pierre Deligne

 Pierre Deligne geboren in Brussel in 1944 studeerde af aan de ULB, in 1966 (ULB en VUB vormden toen nog geen afzonderlijke entiteiten) werkte samen met Alexander Grothendieck, de grootste Europese wiskundige van de 20 ste eeuw, aan het Institut des Hautes Etudes...

Margot Vanderstraeten interviewt: Elisabeth Badinter

‘ Natuurlijk moet prostitutie niet verboden worden. En over hoofddoeken in de publieke ruimte kan ik al even duidelijk zijn. Weg ermee.’ De linkse feministische filosofe Elisabeth Badinter houdt hardnekkig vast aan haar pleidooi voor een progressief, rationeel en...

Margot Vanderstraeten interviewt: wetenschapper Marc Van Montagu

Woensdag neemt Marc Van Montagu in Iowa, USA, de World Food Prize in ontvangst. De Gentse plantenwetenschapper is de eerste Belg die deze ‘Nobelprijs voor voedsel en landbouw’ wint. Toch is Van Montagu’s vakgebied, de genetische manipulatie van gewassen,  erg...

Margot Vanderstraeten interviewt: Toots Thielemans

1. Mijn kartonnen muziekske

,,Kom, ik laat hem je zien, mijn eerste accordeon. Hij staat in de tuinkamer, op de kast. En kijk ondertussen maar goed rond, want mijn vrouwke is een genieke. Ze heeft het hele huis gedecoreerd, alles wat je hier ziet, maakt deel uit van haar chefs-d’oeuvre. Dat is nogal iets, nietwaar, al die fotolijsten die aan de muren hangen, die op alle kasten staan en op elke tafel liggen — een heel leven, hé mijn lieveke, tachtig jaar Toots.

‘Elk kind heeft recht op een schommel’

Als Jolien iets te zeggen heeft, zegt ze het. Het vijfjaarlijkse kinderrechtenrapport dat Unicef België donderdag presenteert, besteedt speciale aandacht aan kinderen met communicatieve beperkingen. Zoals Dietmar en Jolien, twee kinderen met een ongewone taal die toch hun verhaal vertellen aan schrijfster Margot Vanderstraeten. Want het is niet omdat een kind iets niet zeggen kan dat het niets te vertellen heeft.

Dietmar (18)

Margot Vanderstraeten interviewt: Paul Koeck

Twee jaar geleden werd hij door brandweerlieden van de eerste verdieping van zijn woning op een brancard naar buiten getild. De beroerte die Paul Koeck in een diep coma deed verzinken houdt hem ook vandaag nog in de greep. ‘Ik weet niet eens of ik helder genoeg ben om dit interview te geven. Eigenlijk weet ik maar één ding: ik wou dat ik weer kon schrijven. Want weer schrijven is weer leven.’ Een gesprek met de schrijver en scenarist die vandaag 65 wordt en als cadeau zijn hand en zijn fantasie terug wil.