‘Alles is surrogaat’

Twee jaar geleden werd Paul Koeck door brandweerlieden van de eerste verdieping van zijn woning op een brancard naar buiten getild. De beroerte die hem in een diepe coma deed verzinken, houdt hem ook vandaag nog in de greep. 'Ik weet niet eens of ik helder genoeg ben...

Het drama van Demmin – collectieve zelfmoord na dood Hitler

Op 1 mei 1945, één dag nadat Hilter zich een kogel door de kop joeg,  brengen in de Oost-Duitse stad Demmin honderden moeders hun kinderen om. Nadien slaan ze de hand aan zichzelf. Het wordt de grootste collectieve zelfmoord van Duitsland. ‘Ik wil er niet over praten’, zegt een van de weinige getuigen van toen.  ‘We moeten erover praten’, zegt een andere.

‘Elk kind heeft recht op een schommel’

Als Jolien iets te zeggen heeft, zegt ze het. Het vijfjaarlijkse kinderrechtenrapport dat Unicef België donderdag presenteert, besteedt speciale aandacht aan kinderen met communicatieve beperkingen. Zoals Dietmar en Jolien, twee kinderen met een ongewone taal die toch hun verhaal vertellen aan schrijfster Margot Vanderstraeten. Want het is niet omdat een kind iets niet zeggen kan dat het niets te vertellen heeft.

Dietmar (18)