Margot Vanderstraeten schrijft met ‘Het zusje van de buurvrouw’ de vierde Te Gek!?-novelle

 Te Gek!? is een overheidsorgaan dat in het leven werd geroepen om het taboe rond geestelijke gezondheid via culturele weg te doorbreken. Elk jaar geeft de organisatie een novelle uit. Dit keer werd aan schrijfster Margot Vanderstraeten deze opdracht gegeven: ‘maak een verhaal rond het thema ‘signaalherkenning’ bij psychische problemen.’ Thematiek wordt dus opgelegd. Genre ook: het moet een novelle zijn die niet meer dan 20 000 woorden mag tellen. Deadline ligt vast. Maatschappelijke doelstelling (toegankelijk maken van pyschische problemeatiek) eveneens.

Margot Vanderstraeten koos voor anorexia. maar meer dan over magerzucht gaat het zusje van de buurvrouw over gezondheid en geneeskunde binnen twee verschillende culturen: de Marokkaanse en de Belgische. Wat kunnen die van elkaar leren.  

“Een verhaal in 36 kilo.” Dit verhaal is geënt op gesprekken met patiënten, hun familieleden en hun hulpverleners. 

Louis en Zaida zijn buren. Hoewel beide twintigers al meer dan een jaar naast elkaar wonen, hebben ze geen contact. Tot een lekkende waterleiding daar verandering in brengt. De tongen komen los, maar over hun privéleven zijn ze beiden erg gesloten. Zaida, die Marokkaanse roots heeft, zwijgt nadrukkelijk over haar familie, Louis, die homo is, praat liever over eten. Wanneer Zaida halsoverkop naar het buitenland vertrekt, laat ze Louis achter met een koekjesdoos vol herinneringen aan haar overleden zusje Nadja. Hij duikt in de vele grote en kleine gevechten die ze voerde: binnen haar familie, tegen de vooroordelen, maar vooral ook tegen zichzelf.