
Het vlindereffect
Na tien jaar keert Angela Gutmann terug naar Mumbai, waar zij en haar zoon in het luxueuze Taj Mahal Hotel verbleven toen dat door terroristen werd bestormd en bezet. In het vliegtuig weer huiswaarts raakt ze in gesprek met de bizarre, naar spiritualiteit hunkerende Jane, die haar enkele confronterende vragen voorlegt:
Bestaat troost echt?
Wie is de mens als hij geen herinneringen zou hebben?
Kun je heimwee hebben naar jezelf?
Al gauw blijkt niet alleen een vijfsterrenhotel een glimmende façade te bezitten waarachter een warrig maar efficiënt kluwen van geheime gangen en connecties schuilgaat. Bij de mens is dat niet anders.
oktober 2014 Paperback 284 blz. ISBN 9789025444297
Recensie de contrabas over het Vlinder Effect
‘Veel literatuur wordt gewaardeerd om voorgeprogrammeerde, vaak psychologisch ingesleten zekerheden. Vanderstraeten laat Angela Gutmann (hoofdpersoon) echter haar eigen boontjes doppen, emotioneel en fysiek (waartoe Gutmann overigens de erotische hulp van een donkere medewerker van de Stadswerken inroept, en ook hier geen sprake van een immer op de loer liggende moraal), en ze doet dat zonder om medelijden of empathie te vragen.
Angela Gutmann gaat dwars door het verdriet heen en bevecht haar eigen positie in de wereld. Dit gebeurt met veel bravoure en zelfstandigheid…
Tertio, Recensie: Het Vlinder Effect
” Aangrijpend, Pakkend door de talrijke details is de beschrijving van de bezetting van het hotel.”
Knack: Alleen al om haar rake formuleerkunst is Vanderstraeten lezen een hemels plezier
Margot Vanderstraeten is een van de meest onderschatte Vlaamse romanauteurs. Al van bij haar debuut ‘Alle mensen bijten’ (2002) etaleerde ze een taalvastheid die je in de Vlaamse letteren nauwelijks aantreft. Alleen al om haar rake formuleerkunst is Vanderstraeten lezen een hemels plezier. In ‘Het vlindereffect’ demonstreert ze, met de terroristische […]
Recensie Cutting Edge: ‘Het vlindereffect’ is een roman die je gelezen moet hebben.
Het vlindereffect’ is een roman die niemand anders dan Vanderstraeten had kunnen schrijven. Opnieuw is ze er, net als in ‘Mise en place’, in geslaagd op een pakkende en meeslepende wijze rampscenario’s en chaotische situaties te omschrijven. De spanning van de bezetting zelf wordt bovendien afgewisseld met de beschrijving van de impact van de aanslagen achteraf. Dat zorgt ervoor dat het boek leest als een trein, want ook de chronologische opbouw van het werk zit helemaal goed. Beschrijvingen uit het heden, het nabije én het verre verleden wisselen mekaar naadloos af, en blijken uiteindelijk één groot geheel te vormen.
De Tijd over het Vlindereffect:” ijzersterke roman”
Met de ijzersterke roman ‘Het vlindereffect’ levert Margot Vanderstraeten het bewijs van haar schrijverstalent. ‘Ik had de behoefte de boel eens flink op te schudden.
GVA interviewt Margot Vanderstraeten: “Toeval is onverdraaglijk” Vr. 12 Dec. 2014, Pagina 13
Boeken
Margot Vanderstraeten blikt in ‘Het vlindereffect’ terug op aanslagen in Mumbai Vier jaar heeft de Antwerpse schrijfster Margot Vanderstraeten (47) aan haar vierde roman gewerkt. Het vlindereffect speelt tijdens en na de terreuraanslagen in het Indiase Mumbai in 2008. Wat veroorzaakt zo’n trauma bij een …
“Hoewel er geen engelen in spelen heeft Vanderstraetens roman onmiskenbaar de kwaliteiten van De ontdekking van de hemel. Vanderstraeten staat haar mannetje naast Harry Mulisch, daar is geen twijfel over mogelijk. Haar inzet is hoog en haar souplesse is groot.”
Fleur Speet voor Athenaeum Boekhandel,
Ik denk dat een mens een persoonlijk drama moeilijk kan verwerken als het enkel en alleen toeval is. Een roman over verlies, over trauma’s, over rouw en wat een mens daar mee aanvangt. Maar ook een verhaal over hoe alles samenhangt. Van een klein mensenleven tot de grote actualiteit en weer terug “Ik voel dat ik literair ben gegroeid “
“Het ergste zijn chronisch gelukkige mensen”
‘Laatst hoorde ik iemand zeggen dat hij zo’n hekel had aan chronisch ongelukkige mensen. Maar het ergste zijn natuurlijk chronisch gelukkige mensen. Die zijn pas ziek. Nee echt, dat meen ik. Ik denk dat verdriet, hoe erg het ook is, de mens volwaardiger maakt. Je krijgt te maken met alle facetten van het mens-zijn. Maar verdriet is moeilijk, mensen tolereren geen lange rouw. Lezen helpt als medicijn, denk ik, allerlei vormen van kunst trouwens.’
“Wat doet een traumatische ervaring met een mens? Bestaat het toeval wel of niet? En kan een ander wel troost bieden? Margot Vanderstraeten gaat diep in haar vierde roman.” Radio 1
“Ik wist gelijk: dit is goed. En ik verwachtte eerlijk gezegd niet anders, want ik las al eerder werk van Margot Vanderstraeten en daar was ik ook van onder de indruk.” Libelle
“Het Vlindereffect is even gelaagd als een luchtige millefeuille. Een roman om zeker te lezen, en daarna nog een keer.” GvA
Het vlindereffect is om meerdere redenen een aanrader. Er zitten in deze roman veel vleugelslagjes in die in het hoofd van de lezer voor turbulentie zorgen. Ze tillen dit boek naar een hoog literair niveau.” Hebban.nl
“De stijl van Margot Vanderstraeten wordt meedogenloos genoemd. Haar kenmerk is de trefzekerheid en precisie waarmee zij haar personages tekent.” De Letterschuur.
“Een voldragen roman.” 4 pagina’s interview Knack
“Het hoofdstuk over de aanslag leest als een ooggetuigenverslag: ik denk niet dat je het beter had kunnen opschrijven als je er zelf bij geweest was.” Yves Desmet, De Morgen.
“Niets bestaat dat niet iets anders aanraakt, illustreerde Jeroen Brouwers in zijn werk (en in het bijzonder in ‘Bezonken rood’) al, bijna tegelijkertijd met Harry Mulisch, die bij de gebeurtenissen in ‘De aanslag’ opmerkte: ‘want alles raakt alles in de wereld’. Margot Vanderstraeten doet niet voor hen onder. Ze laat alles tegenover elkaar of in elkaar spiegelen, ze brengt overtuigend aan het licht hoe alles via via met alles te maken heeft.” Cobra.be“Door heel deze bewonderenswaardige thematische constructie, door de bijzondere gevoeligheid waar dit proza blijk van geeft, door de subtiele toon van weemoed en inkeer en spleen krijgt dit boek langzaamaan van binnen uit een bijkomende aura.Uiteindelijk hou je meer in de hand dan alleen maar een goed verhaal: een lichtend reservoir van fijnzinnig aangescherpt bewustzijn, van betekenis en relevantie.
Margot Vanderstraeten illustreert het vlindereffect niet alleen maatschappelijk-geografisch, in de breedte, maar evenzeer, en zeker zo overtuigend, psychologisch, in de diepte.” Jos Borré
“razend knap opgebouwde psychologische roman” José Ferdinandus Boekenbijlage.nl