http://deletterschuur.blogspot.be/2014/11/auteur-in-de-kijker-margot.html

Margot Vanderstraeten foto hoofd

 

 

Auteur in de kijker: Margot Vanderstraeten

Margot Vanderstraeten heeft met haar nieuwste roman ‘Het vlindereffect’ opnieuw een uitstekend boek afgeleverd. Ze werd geboren in 1967 in Hasselt, maar woont en werkt nu in Antwerpen. Tenminste als ze niet op reis is. Vanderstraeten studeerde af als lic. vertaler Frans en Spaans en werkt als freelance journaliste en columniste. Zo leverde ze al bijdrages voor onder andere Trends, Weekend Knack, Feeling, Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen. Afwisselend met Hugo Camps schrijft ze een column in De Morgen. Ze is vooral gekend voor haar sterke interviews. Al geeft ze toe dat ze zelf absoluut niet graag geïnterviewd wordt.

In 2002 verscheen haar eerste roman ‘Alle mensen bijten’, waarvoor ze het jaar erop de debuutprijs kreeg. In deze roman vertelt hoofdfiguur Lydia het verhaal van haar leven. Als lezer duurt het even voor je greep hebt op het verhaal. Lydia lijkt aanvankelijk van de hak op de tak te springen. Dat komt vooral door haar onrust en haar onzekerheid over de relatie met haar vriend Didier. Gaandeweg kun je als lezer het verhaal reconstrueren van een weinig vreugdevol leven en ontdek je welke gebeurtenissen uit het verleden haar zo zwaar getekend hebben. Zo is er de zelfmoord van haar broer, toen zij nog een kind was, haar moeder die aan de drank raakte en haar vader die het huis ontvluchtte. Ook haar liefdesleven verloopt niet over rozen en brengt haar van de regen in de drop. Dit alles maakt Lydia tot een diep eenzame vrouw. De schrijfster slaagt er in om dit tragische verhaal beheerst en met literaire lef te brengen.

‘Alle mensen bijten’ is een knappe roman over snijdende eenzaamheid, een boek dat naar de keel grijpt, zonder sentimenteel te worden.

In ‘Mise en Place’ uit 2009 neemt Margot Vanderstraeten ons mee in de wereld van de sterrenchefs. Chef-kok Victor Werner serveert in zijn driesterrenrestaurant nooit Parijse champignons, al houdt hij wel van eekhoorntjesbrood en andere funghi. Dat hij niets te maken wil hebben met ondergronds gekweekte paddenstoelen heeft te maken met de dood van zijn vader. Die kwam om bij een ramp in een ondergrondse kwekerij in Limburg in 1958. De schrijfster gebruikt deze waargebeurde ramp als achtergrond voor een verhaal over lekker eten maar vooral ook een verhaal over schuld en boete. Zoals kok Werner het formuleert: ‘Levens verschillen niet zoveel van gastronomische menu’s’. Je krijgt de ingrediënten maar je moet er zelf mee aan de slag. Mensen maken keuzes en die zijn in de gastronomie net zoals in het leven niet altijd evident. Als lezer krijg je naast een verhaal over een waargebeurde geschiedenis ook een inkijk in het reilen en zeilen van een toprestaurant.

Vanderstraeten serveert het geheel in een trefzeker en fraai gekozen, zelfs bijzonder zinnelijke taal die uitstekend accordeert met het culinaire thema.

‘Mise en place’ werd genomineerd voor de Halewijnprijs.

‘Het vlindereffect’, haar zopas verschenen roman, neemt ons mee ver weg van Vlaanderen. De titel verwijst naar een begrip uit de chaostheorie dat stelt dat een willekeurige, op het eerste gezicht onbelangrijke gebeurtenis enorme gevolgen met zich mee kan brengen; de vlinder die in een Zuid-Amerikaans regenwoud met de vleugels klapt en zo een thermische beweging op gang brengt die aan de andere kant van de oceaan een orkaan ontketent. Angela Gutmann is een Amerikaanse mystery guest, die over heel de wereld de betere hotels moet uittesten. In november 2008 spreekt zij af met haar zoon in het luxueuze Taj Mahal Hotel in Mumbai. Net op dat moment wordt het hotel bestormd door terroristen en verandert een wereld van luxe in een echte hel. Opnieuw tekent de schrijfster haar verhaal tegen het decor van een waargebeurd feit.Vanderstraeten, die in 2008 meewerkte aan de Canvas-reeks ‘India voor Beginners’ vloog net de nacht van deze terreurdaad terug uit Mumbai. Ze moést dus terug. Ze sprak er met heel veel mensen, o.a. met personeelsleden uit het hotel, ze las alles wat ze maar kon vinden en deed heel veel onderzoek. Verder liet ze haar fantasie los op de feiten. Het verhaal van deze tragische gebeurtenissen krijgen we in het eerste deel van het boek. In het tweede deel keert Angela tien jaar later terug naar Mumbai. In het vliegtuig terug naar huis raakt ze in gesprek met een medepassagier die haar een aantal confronterende vragen voorlegt. Zo wordt Angela uitgedaagd om in haar psyche en haar emoties te duiken. En dat levert een aantal vlindereffecten op en krijgen we te zien hoe één voorval uit onze jeugd ons leven bepaalt, hoe één terrorist precies jouw leven dooreenschudt en niet dat van een ander.

De stijl van Margot Vanderstraeten wordt meedogenloos genoemd.

Wat haar kenmerkt is de trefzekerheid en precisie waarmee zij haar personages tekent.

Een naam om in het oog te houden!

http://deletterschuur.blogspot.be/2014/11/auteur-in-de-kijker-margot.html