Het project Te Gek wil psychische problemen bespreekbaar maken. De meter en peter van Te Gek zijn zangeres Sela Sue, die zelf openlijk praat over haar depressies, en The Scabs-opperhoofd Guy Swinnen. Er zijn tal van initiatieven, waaronder de vraag aan schrijvers om een verhaal rond een psychisch probleem te bedenken. De eersten waren Christophe Vekeman en Ish Ait Hamou, en nu heeft MargotVanderstraeten haar steentje bijgedragen met de novelle Het Zusje van de Buurvrouw. Vanderstraetenschreef een van de meest succesvolle boeken van 2017, Mazzel Tov. Daarin vertelt ze over haar tijd als nanny bij een joods-orthodox gezin. Van het boek zijn ondertussen al meer dan 36.000 exemplaren verkocht.

In Het Zusje van de Buurvrouw draait alles om Nadja, een jonge Marokkaanse vrouw die lijdt aan anorexia. Haar leven wordt verteld door Louis, die kookboeken schrijft en een foodblog bijhoudt. Van zijn Marokkaanse buurvrouw krijgt hij een koekjesdoos waarin allerlei brieven en ­documenten zitten die toe­behoorden aan haar zus ­Nadja. Aan de hand daarvan reconstrueert Louis het leven van Nadja en hoe zij als puber voor de klas belachelijk werd gemaakt, het startpunt voor de ziekte die ze ontwikkelde en die haar steeds meer en meer in de ban kreeg. Nadja werd een paar keer opgenomen, waarbij een therapie soms aansloeg, maar er steeds ook weer een terugval kwam.

Vanderstraeten praatte met patiënten, familieleden en hulpverleners om een beeld te krijgen van wat deze vreselijke aandoening fysiek en psychisch met zieken en hun omgeving doet. Ze vermijdt gelukkig de val van de uitleggerigheid, maar maakt vooral duidelijk hoe complex het is om de oorzaken voor de ziekte eenduidig te verklaren. Het Zusje van de Buurvrouw is in een sobere taal geschreven, zodat het boek vlot leest en laagdrempelig is. (John Vervoort)

‘Het Zusje van de Buurvrouw’