logo-GVA

Screen Shot 2014-12-02 at 08.44.58

Zoveel toeval dat het geen toeval meer kan zijn: zo laat het zogenaamde ‘vlindereffect’ uit de titel van Margot Vanderstraetens vierde roman zich definiëren. Eergisteren was het zes jaar geleden dat het Taj Mahal Palace Mumbai door Pakistaanse moslimterrorisn werd bestormd. Die aanslag gaf het leven n hoofdpersonage Angela voorgoed een andere wending. Voor haar job inspecteert deze Amerikaanse van middelbare leeftijd horecazaken. Geen wonder dat ze bij een bezoek aan haar zoon in de Indiase miljoenenstad dit tophotel verkiest boven een verblijf sloppenwijken, waar de 23-jarige Theoals vrijwilliger werkt. Maar haar ‘verstandige’ beslissing draait slecht uit.GVA het vlindereffect

Tijdens hun treffen in het Taj Mahal overleeft haar zoon de aanslag niet. Zijn vriend wel, en zij ook.  op zoek naar antwoorden keert Angela tien later terug naar Mumbai, waar intussen weinig nog herinnert aan de gebeurtenissen van toen. Een passagier die tijdens de terugreis naar Miami naast haar zit op het vliegtuig opent Angela de ogen, al is het dan met een zweverig kaartspel. Het minste dat je van Het vlindereffect kan zeggen is dat het een rijk boek is. Net zoals ze de toestand van restaurants in nauw-keurige rapporten giet , meent Angela dat ze dat met haar leven ook kan. Gaandeweg blijkt echter dat de wereld zich niet laat temmen en dat alles- mensen, dingen en gebeurtenissen- met elkaar verbonden is.

Toeval? Wie zal het zeggen. Het Vlindereffect is even gelaagd als een luchtige millefeuille. Er is de historische gebeurtenis van de aanslag die stevig gestoffeerd wordt met getuigenissen. Er wordt nagegaan hoe zo’n harde tante kan omslaan in een gedeukt mensje. En dan is er nog dat dekselse toeval dat even op losse schroeven zet.

Een roman om zeker te lezen, en daarna nog een keer.