Screen Shot 2013-06-15 at 20.56.22

ZES keer herdrukt –Vier covers 

Mise en place` is het Franse begrip voor, letterlijk, `op zijn plaats gezet/gelegd` Maar het is ook een gastronomische vakterm.

Volgens de Larousse Gastronomique slaat Mise en place op het geheel van de voorbereidingen die getroffen worden in een keuken voor het eigenlijke werk,de service, begint. Dat gaat van het maken van garnituur, het blancheren van groenten, het trekken van bouillon, het binnen handbereik leggen van het juiste keukengerei, enzovoort. Ook het indekken van de zaal behoort hiertoe.

Een keuken met een goede mise en place heeft de strijd al half gewonnen.

In  Mise en Place beschrijft Margot Vanderstraeten het bestaan van de succesvolle chef-kok Victor Werner. Zijn leven staat volledig in het teken van de gastronomie; als het op de lekkernijen van de keuken aankomt, is alleen perfectie goed genoeg.

Mise en PlaceMaar aan Victors roeping ligt een duister geheim ten grondslag. In 1958, als Victor twaalf is, verliest hij zijn vader bij de ramp in de champignongroeve van Roosburg.Victor heeft de dood van zijn vader – en het verdriet van zijn moeder – nooit kunnen verwerken.Het doorgedreven perfectionisme van de chef-kok is een manier om te vergeten. Bovendien weet Victor sinds de rampdag iets dat niemand anders weet, en dat ook niemand anders mag weten. Alleen Louise, zijn lievelingszus, kent zijn loodzware last. Louise is doofstom.

Achter haar stilzwijgen blijkt een ondraaglijke leugen schuil te gaan. Mise en Place is een roman over het verpletterende gewicht van de leugen. Over het leven met schuld en boete. Dit alles is verweven met de geneugten van de gastronomie.

 

 

Mise en Place Libelle

 

 

 

 

 

 

 

 

2010   Roman/paperback/240 blz. ISBN13  9789045015057