Expo BUREN 2018 in Holocaustmuseum in Mechelen

De expo ‘Buren 2018’ was een groot succes.

De expo liep zes maanden in het Holocaustmuseum Dossin in Mechelen. Van februari 2018 tot augustus 2018 om precies te zijn.

Twee dagen na de vernissage werden Zollmann en Vanderstraeten door het Koninklijk Paleis van België gecontacteerd. In december 2017 de koningin al haar waardering voor ‘Mazzel Tov’ bekend gemaakt. Toen de VRT H.M. de Koningin vroeg welke boeken haar het meest hadden beroerd en veranderd, plaatste ze ‘Mazzel Tov’ van Margot Vanderstraeten met stip op nummer één.

De tandem Margot Vanderstraeten/Dan Zollmann is zo uniek dat ook andere landen waar Mazzel tov verschijnt, interesse tonen. In 2020 zal de expo van Dan Zollmann en Margot Vanderstraeten bvb. in het Joods Historisch Museum van Warschau te zien zijn. Het gaat dus om een combinatie van foto’s van Dan Zollmann en teksten uit het boek ‘Mazzel Tov’ van Margot Vanderstraeten.

BUREN 2018 

van 19 februari tot 31 augustus

DE ENIGE EXPOSITIE IN KAZERNE DOSSIN WAARVOOR U GEEN ZAKDOEK NODIG HEEFT
Where MAZZEL TOV meets SHTETL

WIE  Schrijfster Margot Vanderstraeten kwam tijdens haar zoektocht naar een coverbeeld voor haar boek Mazzel tov in contact met Dan Zollmann.

Fotograaf Dan Zollmann portretteert al meer dan tien jaar lang het intieme, dagelijkse leven van de chassidische gemeenschap in Antwerpen en is de enige fotograaf die toegang tot de Shtetl – Jiddisch voor stadje in de stad – kreeg en krijgt. Dan Zollmann ontving meerdere internationale prijzen. De gelauwerde foto’s zijn in de expositie opgenomen. Hij was stadsfotograaf van Antwerpen. Het Joods Museum in Brussel, het Joods Historsch Museum in Amsterdam en het Judische Museum van Berlijn stelden zijn werk al Tentoon.

Schrijfster Margot Vanderstraeten schreef recent het succesvolle boek Mazzel tov. Van Mazzel tov werden tot op dag van plaatsen van dit bericht ruim 35000 exemplaren  verkocht.Grote uitgevers in Duitland, Polen en UK kochten de vertaalrechten.

Margot Vanderstraeten en Dan Zollmann stapten met hun werk naar de Kazerne Dossin en   kregen van de directie meteen de toestemming – en de medewerking – om op de vierde, erg lichtrijke verdieping de gastexpositie Buren 2018  te organiseren.

WAT:  Ruim vijftig kleurenfoto’s van Dan Zollmann – een documentaire in de ware zin van het  woord –  geven een integere, boeiende, soms humoristische inkijk in het  dagelijks leven van  Chassidische joden in Antwerpen. PREVIEW:   De foto’s worden ondersteund door passages uit het succesvolle boek Mazzel tov van Margot Vanderstraeten. Het ene citaat uit haar document humain biedt uitleg of houdt de kijker en lezer een spiegel voor, het andere werpt vragen op of  inspireert.

Buren 2018 verwijst naar de postcode waarbinnen de Antwerpse joodse wijk is gesitueerd. 2018 verwijst uiteraard ook naar Nu. Buren 2018 is de enige fototentoonstelling in Kazerne Dossin waar heden en toekomst centraal staan. En waar het leven regeert.

WANNEER:    van 19 februari tot 31 augustus 2018

De officiële opening, door de heer Bart Somers en met catering van de chassidische broers Hoffy,  vindt op zondagnamiddag 18 februari plaats.

HOE: Meer dan vijftig kleurenfoto’s van nu, volgens verschillende thema’s gerangschikt. Met passages  uit Mazzel tov, in vier talen aangeboden: Nederlands, Frans, Engels en Hebreeuws. Via een  post-it muur in de expositieruimte wordt de bezoeker tot interactie aangezet.

WAAR:   In het museum van Kazerne Dossin, Goswin de Stassartstraat 153, 2800 Mechelen.

De expositie BUREN 2018 is voor het grote publiek vrij toegankelijk van 19 februari tot en met 31 augustus. Woensdag is de sluitingsdag van het museum.

MEER:   Voor meer info, aanvraag voor beelden en verzoeken tot interviews 0468 221 251 of  info@buren2018.org  Ook voor een persoonlijke uitnodiging voor de openingsreceptie én voor de  bestelling van affiches en flyers van Buren 2018 kunt u op dit mailadres terecht.

WEBSITES: 
http://buren2018.org/fotos-buren-2018  (info tentoonstelling)
www.kazernedossin.eu

Shtetl, het fotoboek van Dan Zollmann is in de Kazerne te koop voor 32 euro.
Mazzel tov is er voor 19,99 euro verkrijgbaar.

18.02.2018 - Opening gasttentoonstelling 'Buren2018'