De jury eert Margot Vanderstraeten omdat zij een fascinerend boek schreef waarin ze een inkijkje geeft in de besloten gemeenschap van een orthodox-joods gezin: het anders-zijn worden intelligent besproken. Mazzel tov toont hoe je, ondanks deze grote verschillen, van elkaar kunt leren en met elkaar kunt leven.

Bij de onderscheiding hoort een geldbedrag van 2.500 euro en een textielobject. Naast Vanderstraeten waren ook Alex Boogers (Onder een hemel van sproeten) en Tommy Wieringa (De heilige Rita) genomineerd. De uitreiking van de E. du Perronprijs is vandaag 18 April 2018.

Vorig jaar won schrijver Stefan Hertmans de prijs voor zijn roman De bekeerlinge. Eerdere winnaars zijn Ilja Leonard Pfeijffer, Mohammed Benzakour, Ramsey Nasr, Abdelkader Benali, Adriaan van Dis, Guus Kuijer, Hakim Traïda, Hafid Bouazza en Max Velthuijs.

De prijs is bedoeld voor schrijvers en andere kunstenaars die bijdragen aan ‘de bevordering van wederzijds begrip en een goede verstandhouding tussen de in Nederland woonachtige bevolkingsgroepen’.

De prijs is vernoemd naar schrijver en dichter Charles Edgar du Perron (1899-1940).

“De vooraanstaande Nederlandse dichter-schrijver Edgar du Perron verviel nimmer in wat wij tegenwoordig een ‘politiek-correcte’ houding zouden noemen.
Zijn standpunten werden niet gedicteerd door een bepaalde politieke ideologie, maar kwamen voort uit een grote nieuwsgierigheid naar menselijke drijfveren, inclusief die van zichzelf. Hij was een ‘student of humanity’; zijn menselijk gevoel en een grote mate van zelfonderzoek en – analyse typeerden hem en zijn werk. Hij bleef altijd individualist ‘tot in zijn vingertoppen’.”